Hva slags mat kan bidra til å redusere symptomene i overgangsalder?
Innholdet er godkjent av Viatris medisinske stab og gjennomlest og korrigert på norsk av: Inger Øverlie, Dr.Med., Spesialist i Gynekologi og Obstetrikk
Kosthold kan ha en viktig rolle i å håndtere de ulike symptomene i overgangsalderen.5 Planteøstrogener, også kjent som fytoøstrogener, finnes naturlig i visse matvarer, og kan bidra til å redusere symptomene i overgangsalderen, hvis de er inkludert i kostholdet.2
Isoflavoner (naturlig forekommende stoffer) er en gruppe forbindelser som deler en felles kjemisk struktur. Daidzein, genistein og glycetin finnes i soyabønner.2 Rødkløver og puerarin (som er i kudzu-rot) er også mye brukte isoflavoner.2 De er kjemisk relatert til hormonet 17β-østradiol, og er derfor også kjent som "fytoøstrogener". Isoflavoner kan binde seg til østrogenreseptorer (ERs) og fremkalle østrogenlignende effekter.2 Derfor er de brukt i kosttilskudd for lindring av symptomer i overgangsalderen.2 De er stadig blitt mer populære, og fremmet som et alternativ til hormonbehandling. Isoflavoner fungerer som et svakt østrogen og kan bidra til å lindre overgangsplager.2 De er også kjent for å lindre hetetokter og nattesvette.1
European Food Safety Authority (EFSA) stadfester at isoflavoner ikke er skadelige for kvinner i menopausen.2 Andre kilder til isoflavoner er bønner og korn.
Hva slags mat bør du unngå i overgangsalderen?
Et balansert kosthold i overgangsalderen er svært viktig for å redusere symptomene.5
Å unngå koffein, sterk mat og alkohol kan redusere alvorlighetsgraden og frekvensen av hetetokter i menopausen.3-5
Kostholdsplan i overgangsalderen
Risikofaktorer som aldring og genetiske faktorer kan ikke endres, men et sunt og gjennomtenkt kosthold kan forhindre eller redusere visse symptomer som kan oppstå før, under og etter overgangsalderen.3 Drikk rikelig med vann fordi det hjelper å holde deg hydrert.
Øk inntaket av enumettet- og flerumettet fett. Mettet fett bør unngås.3
I overgangsalderen anbefales karbohydrater fra frukt, bønner, belgfrukter, ris og fullkornsprodukter.3 I tillegg bør fisk, fjærfe og skummet melkeprodukter spises for å få nok proteiner.3 Grønne bladgrønnsaker og frukt bør spises for å sikre jerninntaket.3-5-
Kilder